Blogmas 2025 #3: Prsznično spremanje kuće
Sada sam primetila da sam u naslovima pisala "Vlogmas" umesto "blogmas" tako da je to sada ispravljeno.
Praznici mi uvek donesu posebnu energiju - želju da napravim mali „reset“, osvežim prostor i unesem malo magije u kuću. Ali iskreno? Nemam uvek vremena za veliko generalno čišćenje. Zato sam vremenom razvila svoje najjednostavnije trikove koji mi pomažu da dom izgleda čisto, mirisno i praznično - bez prevelikog opterećenja.
1. Počinjem od površina koje se najviše vide
Umesto da se zatrpam dubinskim čišćenjem, prvo prelazim: trpezarijski sto, komode, TV policu, kuhinjski pult.
Sve što „bode oči“ - odmah podignem i obrišem. To momentalno čini kuću urednom.
2. Uvek imam jednu „kutiju za spašavanje“
Kutija ili korpa u koju ubacim sve što trenutno nema mesto: igračke, papire, sitnice sa stola, kablove. Kasnije to vratim na svoje mesto, ali barem izgled prostora bude odmah bolji.
3. Mirisi čine pola praznične atmosfere
Ne mora sve da bude perfektno sređeno - ako kuća lepo miriše, osećaj je potpuno drugačiji.
4. Brzo osvežavanje kupatila
Petominutna rutina: obrišem lavabo, pređem wc dasku, promenim peškire, ubacim osveživač ili mirisnu sveću.
Kupatilo odmah izgleda „kao novo“.
5. Minimalno raspremanje – maksimalan efekat
Jedna stvar po prostoriji je sasvim dovoljna:
- dnevna: pokupim igračke i namestim jastučiće,
- kuhinja: ispraznim sudoperu,
- hodnik: sklonim obuću,
- spavaća: namestim krevet.
Mali koraci, velika razlika.
6. Praznični detalji rade čudo
Ne preterujem - dovoljno je nekoliko jednostavnih stvari: lampice, jedan aranžman na stolu, sveća sa prazničnim mirisom, topla ćebad.
Najlepša atmosfera nastaje od sitnica.
7. Pravilo od 10 minuta
Pustim muziku, nameštam tajmer i za 10 minuta radim koliko stignem. Često me energija ponese pa nastavim i duže, ali ako i ne - dovoljno je učinjeno.
Zašto ovo radi?
Zato što ne pokušavam da očistim sve. Fokusiram se na ono što pravi efekat na prvi pogled, i što mi donosi mir i praznični osećaj u domu.
Malo po malo - cela kuća zasija.

Коментари
Постави коментар