Zanimljivosti o Turskoj 😊

Zdravo svima i dobro došli u novi post na mom blogu posle mesec dana... Tačno mesec dana od poslednjeg posta... Svašta se izdešavalo, zato me nije bilo, ali nije bitno to sada. 😊


Po naslovu vidite da danas pričam o Turskoj. Ja obožavam zanimljivosti, pa će takav biti i ovaj post. 😊 Zašto sada baš post o Turskoj!?

Drugarica iz detinjstva, ali bukvalno (znamo se od malena), se sutra udaje. I to ni manje ni više nego u Turskoj (jer tamo živi). Naravno, ja sam pozvana, ali... S obzirom da sam u sredu ušla u 7. mesec, a da se od Beograda do Istanbula putuje između 12 i 15 sati, plus 2-2,5 sata do Beograda, stvarno nisam mogla da odem. Jako mi je žao, ali šta je tu je. 🤷🏻‍♀️ Juče su svi naši prijatelji krenuli za Tursku, pa je meni palo na pamet, pošto ja nisam otišla, da u to ime napišem post o Turskoj i kao i uvek ne bilo kakav post nego zanimljivosti...

Pa je bolje da što pre krenemo, jer ima baš dosta zanimljivosti.




1. Opšte je poznato da je Holandija poznata po lalama, zar ne?! Ali kako su te lale "dospele" tu?

Turci su Holanđanima poklonili svoje čuvene lale (tulipane). Tulipani su prvi put uzgajani u Osmanskom carstvu. Seme holandske ljubavi prema tulipanima posejano je kada se holandski ambasador na dvoru Sulejmana Veličanstvenog iz 16. veka prvi put susreo i doneo lukovice lala u Amsterdam.



2. Turski jezik ima najdužu reč na svetu. Ta reč glasi - Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine. Ima čak 70 slova! 😱 Ako mi je prevodilac dobro preveo 🤣 ta najduža reč znači "Znate šta možemo učiniti da ne uspe". Da li stvarno to znači, ne znam. 🤷🏻‍♀️ Uglavnom, nije u uobičajnoj upotrebi – reč je posebno izvedena za izmišljenu književnu priču.

3. Istanbul je grad koji je zaista posebna priča za sebe. Postoje mnoge Istanbul zanimljivosti, ali jedna od njih je svakako da je ovo jedini grad na svetu koji se nalazi na dva kontinenta (Evropi i Aziji).



4. Istanbulska Kapali čaršija ima 64 ulice i 4.000 prodavnica. Jedna od najstarijih (i najvećih) pijaca na svetu, Grand Bazar dnevno primi do 400.000 posetilaca. Često se opisuje kao jedan od najstarijih postojećih tržnih centara.






5. Novorođenčad u Turskoj štite između ostalog tako što bebe “posole”. Ovaj običaj podrazumeva da se beba po telu istrlja solju, jer se veruje da će je to zaštititi od svega što bi moglo da joj nauditi.


6. Slepi pesnik Homer, rođen je u gradu Izmiru na zapadnoj obali Turske. U svom epu Ilijadi, smestio je Troju, na mesto koje se nalazi severno od Izmira.




7. Iztuzu plaža jedno je od najvažnijih mesta u svetu za uzgajanje kornjača, te veoma važno mesto za očuvanje ove životinjske vrste.




8. Ahmed Čelebi rodom iz Turske, poznat je po tome što je napravio krila od ptičijeg perja i sa njima preletio od Galata Kule do Üsküdara. Ovo se u istoriji smatra prvim letom ove vrste ako ne računamo legendu o Dedalu i Ikaru.


9. Turska je zaslužena za 75% svetskog izvoza lešnika. Većina lešnika na svetu raste u mediteranskom delu Turske, Grčke, Italije i Španije. Sledeći najveći proizvođač je Italija, koja čini skoro 20% svetske ponude. Orašasti plodovi se obično koriste u mnogim turskim poslasticama, poput baklave.




10. Dva svetska čuda starog sveta nalazila su se u Turskoj. Nažalost danas postoje samo ostaci Efesa i Halikarnasa.





11. Aleksandar Veliki je presekao Gordijev čvor u blizini Ankare. Tehnika dvostrukog čvora koja se koristi u turskim tepisima naziva se Gordijev čvor.

12Ukupno 13 mesta u zemlji se nalazi na popisu UNESCO – ove kulturne baštine. Upravo to je jedan od razloga zbog kojih se Turska obično nađe u prvih 10 zemalja u svetu po broju turista. Neka od njih, nalaze se i u neverovatnoj Mesopotamiji.

13. Nacionalni sport Turske je rvanje u ulju.

14. U Turskoj žena ako ne radi i nije udata (ili je razvedena) može do kraja života primati penziju od svog oca ako je umro. Ovo ide čak toliko daleko da se neke žene i namerno razvedu na papiru, a uredno žive sa muževima da bi primale penziju svog oca.

15. Sveti Nikola koja je najčešća slava u Srbiji, ali i svetac po čijem liku je napravljen Deda Mraz, rođen je na teritoriji Turske odnosno u Patari. Ime Deda Mraz (Santa Claus) potiče od holandskog „Sinter Klaas“, skraćene verzije Svetog Nikolaja.



16Turska obala Crnog mora proteže se na neverovatnih 1.175 km. To je isto kao recimo i udaljenost između Londona i Venecije.



17.  Pre nekoliko stotina godina, žene u Turskoj su se mogle legalno razvesti od svog muža, ukoliko im ne bi napravio dovoljno kafe koliko su želele.


18. Turska ima jednu od najvećih populacija korisnika Facebooka. Čak 97% stanovništva, priznalo je da koristi Facebook.

19. Turci su doneli kafu u Evropu – nije slučajno što crnu (domaću) kafu zovemo „turska kafa“



20. Nojeva barka se spustila na planinu Ararat (Agri Dagi) u istočnoj Turskoj. Poslednji obrok koji je služen na Nojevoj barci, puding od slatkog i kiselog ukusa (asure) i dalje se služi širom Turske.




21. Verovali ili ne, u Turskoj postoji grad koji nosi ime Batman. Međutim, u pitanju nije mali grad već mesto sa oko 350 000 stanovnika.



22. Neke od prvih najpreciznijih svetskih mapa izradio je poznati Turski kartograf i moreplovac Piri Reis u 16 veku.

23. Julije Cezar je svoje čuvene pobedničke reči „Veni, Vidi, Vici“ (dođoh, videh, pobedih) izgovorio u Turskoj nakon pobede nad Pontom, moćnim carstvom koje se nalazilo u crnomorskom regionu.

24. Sve do 1934., većina Turaka nije imala prezime. Kao i mnoge druge stvari i ta je promenjena reformama ‘najvećeg oca turskog naroda’ Mustafe Kemala Ataturka!

25. Leonardo da Vinči je 1503. godine napravio planove za most preko Zlatnog roga – zaliva u Bosforu koji deli grad Istanbul (tada poznat kao Konstantinopolj). Most nikada nije izgrađen, iako je turski predsednik  Erdogan pre nekoliko godina najavio da je u toku projekat kako bi se konačno ostvarili Da Vinčijevi planovi.

26.  Nemojte se iznenaditi ako u Turskoj kao dezert dobijete piletinu. Tavuk göğsü, ili puding od ptičijih prsa, jedan je od specijaliteta kuhinje Turske. U pitanju je poprilično neobičan spoj kuvane piletine sa mlekom, šečerom i cimetom, a ako je verovati lokalcima, kažu da je odličnog ukusa.



27.  Jedna od najzanimljivijih činjenica o Turskoj je broj jezika koji se tamo govori. Iako je službeni jezik u zemlji turski, širom zemlje se govori preko 30 manjinskih jezika, uključujući kurmanji (severni kurdski), mesopotamski arapski i zazaki.

28Prva hrišćanska crkva koju je čovek sagradio (Crkva svetog Petra) nalazi se u Antiohiji, a prva crkva posvećena Bogorodici (Devici Mariji) nalazi se u Efesu.



29. Broj različite vrste cveća u Turskoj je približno 9.000, od ​​čega je 3.000 endemskih. Na primer, u Evropi postoji 11.500 vrsta. Prema podacima iz 2000. godine, u svetu postoji oko 9.000 vrsta ptica, od kojih je 453 u Turskoj. Ovo pokazuje bogatstvo flore i faune Turske.

30. Ezop, nadaleko poznat po svojim mnogobrojnim basnama, rođen je u Anadoliji.


I to su sve zanimljivosti... Malo sam se preračunala (da ne kažem zeznula)... Ima 30 a ne 35 zanimljivosti. Ali dobro, nema veze. 🙂


Da li ste znali neke od ovih zanimljivosti i koja vam je najzanimljivija? 🙂


Vidimo se uskoro u novom postu. Ćaos 😊😘

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Vraćam se po ko zna koji put 😂

Oriflame - wish list #1

Promene u sobi